NARLIKUYU ÜÇ GÜZELLER MOZAİK MÜZESİ | MERSİN YOL AJANDASI

üç güzeller mozaik müzesi

NARLIKUYU ÜÇ GÜZELLER MOZAİK MÜZESİ | MERSİN YOL AJANDASI

Narlıkuyu mozaik müzesi,Üç güzeller mozaik müzesi,poimenious hamamı,silifke üç güzeller,üç güzeller tablosu, Narlıkuyu da gezilecek yerler,

Üç güzeller mozaik müzesi Mersin ilimizin Silifke ilçesinde Narlıkuyu köy meydanında bulunur.Narlıkuyu da Poimenious un hamamı ve tabanındaki mozaik koruma altına alınarak tek katlı küçük bir mozaik müzesi haline getirilmiştir. Üç güzeller de bu mozaik müzesinin içinde bulunmaktadır.
Bu  Poimenious hamamı 4. yy da Roma döneminde yapılmıştır.Roma döneminde yönetimde etkin kişi  olan Poimenious  tarafından inşa ettirilmiştir. Narlıkuyu Mozaik müzesinde Roma dönemine ait önemli çok renkli mozaik levhalar, figürler ve tablolar bulunmaktadır.
Roma döneminde yapılan bu hamam, civarda bulunan Cennet obruğunun altından geçen dere suyunun hamamda kullanıldığı, ayrıca bu su yöre halkına şifa dağıtıldığı söylenmektedir.
narlıkuyu üç güzeller mozaik müzesi
Hamamda yıkanma bölümünde farklı renklerde  olan mozaik gözümüze çarpar.Bu mozaik baş tanrı olarak iddia edilen Zeus un kızları olan Aglaia, Euphrosyne ve Thalia  çıplak bir şekilde tasvir edilmiştir.Mozaikte ayrıca yörede yaşayan kumru ve keklik kuşları da tasvir edilmiştir.
Üç güzeller mozaiğinde üç güzellerin farklı anlamları vardır.Bunlar  güzelliği, sevinci, cesareti ve sabrı simgelemektedir.Mozaikte küçük kız kardeş Aglaia; güzelliği, büyük kız Thalia; cesareti ve sabrı ve ortanca kız Euphrosyne; sevinci  temsil etmektedir.Üç güzellerin farklı isimleri de vardır.Bunlar; Üç peri, Üç erdem, Üç rahmet ve üç yarı tanrıça olarak isimlendirilmektedir.
Mozaiğinin üst tarafında Greek dilinde tablette bir metin bulunmaktadır.Metinde " Ey konuk dost ! bu mucizevi suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağı kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki O , imparatorların  dostu ve kutsal adaların dürüst yönetici Poimenios tur" yazılmaktadır.
Bu Narlıkuyu Üç güzeller Mozaik müzesi nerede diye merak edenler Mersin iline yaklaşık 65 km uzaklıktadır.Antalya - Mersin yolu üzerinde Kızkalesi ni geçtikten sonra yaklaşık 4 km ilerisinde Narlıkuyu da Poimenious hamanında yer alır.
üç güzeller mozaik müzesi 
Narlıkuyu Üç güzeller mozaik müzesine giriş ücreti yoktur.Üçretsiz olarak mesai saatleri içerisinde ziyaret edebilirsiniz.Hatta  Mozaik müzesindeki  görevli rehber eşliğinde Üç güzeller mozaik müzesinin tarihini öğrenerek birlikte gezebilirsiniz.Geziye çıkmadan önce Yol ajandası notlarına Narlıkuyu Üç Güzeller Mozaik Müzesine uğramayı eklemeyi unutmayın.....

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *