KAPADOKYADA ÜÇ GÜZELLER EFSANESİ | BURUK AŞKLAR

üç güzeller efsanesi | kapadokya

KAPADOKYADA ÜÇ GÜZELLER EFSANESİ | BURUK AŞKLAR

Efsaneler, içinde biraz gerçek biraz doğa üstü olaylarla şekillendirilen olaylardır.Her coğrafyada, bölgede geçmişten günümüze gelen bir takım yaşanması muhtemel olaylar anlatılır. Kapadokya coğrafyasında da efsaneler , ilginç hikayeler vardır.Üç güzeller efsanesini de bazen inanılması imkansız bazen de olabilir yaşanabilir diyebileceğimiz türdendir.
Ürgüp yolu üzerinde şekliyle bizi düşündürmeye iten üç gizemli peri bacası vardır.Bunlar üzerlerinde şapka şekline benzer kayalar bulan peri bacalarıdır.Yerel halk tarafından farklı farklı anlamlar yüklenerek anlatılır bu peri bacaları, bu yazımda dilden dile günümüze değin gelen Üç Güzellerin Buruk Aşklar efsanesini anlatmaya çalışacağım.
üç güzeller efsanesi | kapadokya

Buruk Aşklar 

Yerel halkın rivayetlerine göre Kapadokya -Ürgüp civarında zamanında devler yaşarmış bu devlerin kötü olanları civardaki halkı sürekli korkuturlarmış, hatta devler ateş püskürterek peri bacalarını ve evleri yakarlarmış,bu durumu gören kapadokya civarındaki üç güzellerdeki  periler de  kralın emriyle dağlardaki karları alarak bu ateşi söndürmüşler, perilerin bu iyiliği periler ile insanlar arasındaki muhabbeti artırmış, daha sonrasında periler ile insanlar peri bacalarında birlikte yaşamışlar, Bu esnada kralın oğlu Revan ile Peri padişahının  kızı Gülperi  birbirlerine aşık olmuşlar. Bu aşkı öğrenen insanlar bir peri ile bir insanın evlenmesinin insan soyunun değişeceğini düşünerek bu aşka engel olmuşlardır.
üç güzeller efsanesi | kapadokya
İnsanlar perilerle savaşmak istemiş, ancak perilerin padişahı savaşmayı istemediğinden bu diyarı terk etmiş, ancak tekrar devlerin insanlara zarar vereceğini düşünerek perilerin padişahı diyarı  terk ederken tüm perileri beyaz güvercin yaparak bu diyarda bırakmış, Gülperi de beyaz güvercin olmuş, Revan da peri bacalarında pencere önünde hep Gülperinin geleceği günü beklemiş, Gülperi de her zaman Revan ın penceresine konar, Revan ın ellerinde ısınırmış ve şefkat görürmüş, Revan ile Gülperi aşkı Revan ın ölümüne kadar sürmüş, Revan beyaz güvercinin Gülperi olduğunu bilmeden hep beyaz güvercini beslemiş, ısıtmış ve şefkat göstermiş.
üç güzeller efsanesi | kapadokya

Bir diğer buruk aşklar efsanesine göre de ;


Geçmiş zamanlarda kapadokyada kralın kızı bir çobana aşık olmuş, ancak kral kızının çoban ile evlenmesini istemezmiş, kız ile çoban  kraldan izin almayarak evlenmişler ve bir de çocukları olmuş, bu çocuk belki bir nebze de olsa kralın kalbini yumuşatır diye coban ve prenses  çocuklarıyla  birlikte kralın yanına gitmeye karar vermişler, kralın yanına gidildiği sırada kralın öfkesi halen devam ettiğinden askerlerini onların üzerine salmış, kralın kızı da bu sıkıntıdan kurtulmak için Allah a dua etmiş, duasında "Allah ım senin büyüklüğüne sığınıyor ve bizi bu beladan kurtarmanı istiyorum" demiş, Allah da prensesin duasını kabul eder ve üçünü de orada taşa dönüştürür, kapadokyadaki üç güzeller efsanesinde öndeki peri bacası coban ortadaki küçük peri bacası çocuğu, arkadaki peri bacası da prensesin bedeninin taşa dönüştüğünü simgeler.
İşte Kapadokya daki Üç güzellerin Buruk Aşklar efsanesi buydu..... Daha nice üç güzeller efsanesi var Buruk aşklar efsanesi sadece bir tanesiydi.

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *