YILANLI KİLİSE EFSANESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ ?

yılanlı kilise

YILANLI KİLİSE EFSANESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ ?|YOL AJANDASI

Yılanlı kilise Ihlara vadisinde bulunan ve zamanında kesiş ve rahiplerin ibadet için kullandığı tarihi bir yapıdır.Tarihi kaynaklarda 9. yüzyılın sonlarına ait olduğu bilinmektedir.Kilisenin iç kısmında Hz Süleyman Hz.Davut, Hz.İdris, kubbede Hz.İsa nın göğe yükselişi, Hz Meryem in gömülmesi ve bir çok motifler tasvirler ve freskler  bulunmaktadır.En önemlisi de Yılanlı kilise efsanesini tasvir eden motifler gözümüze çarpar.
yılanlı kilise
Ancak unutmadan söyleyelim Kapadokya bölgesinde iki tane yılanlı kilise vardır.Bunlardan birincisi yazımıza konu olan ve Ihlara vadisinde bulunan kilise, ikincisi Göremede bulunan yılanlı kilisedir.Göreme deki yılanlı kilise Aziz George un Ejderha ile savaşını konu alan ve bu kilisenin duvarlarında bulunan ejderha figürünün yılana benzetildiğinden Yılanlı kilise ismini almıştır.
yılanlı kilise

Ihlara Vadisindeki Yılanlı Kilise Efsanesi ?

Yılanlı kilise adını kilisenin içerisinde bulunan bir rahip mezarının içinden çıkan altın yılan figüründen aldığı söyleniyor.Kilisenin içerisinde de yılanlı kilise efsanesinin kahramanları olan günahkar çıplak dört kadının sekiz yılan tarafından uğradığı saldırıyı ve devamında gelişen olayları anlatıyor.
yılanlı kilise efsanesi
Bu kitabelerden iki tane çıplak kadının yılan saldırısına uğraması bilinmeyen kişiler tarafından tahrip edilmesinden dolayı saldırı sahnesi  tam olarak anlaşılmıyor. Çocuğunu emzirmediği için cezalandırılan ikinci kadının  göğüslerinden yılanların saldırısına uğradığı, üçüncü kadının da yalan söylediği için yılanların ağzına saldırdığını, dördüncü kadının da söz dinlemediği ve itaat etmediği için kulaklarına yılanların saldırıldığı tasvir ediliyor.

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *